Sunday, 28 December 2014

Atiqah Birthday!


بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

Hai!
Pada 12/12/2000 lahirnya seorang puteri di hospital Tengku Ampuan Rahimah.
Puteri itu bernama Nurul Atiqah yang bermaksud Cahaya yang dipilih.
Huyooo..
waktu pertama kali aku kenal dia waktu pertukaran kelas.
aku dan Atiqah sepatutnya masuk kelas 4 Mutiara tapi kitorang duduk kelas 4 Nilam.
waktu itu aku cuma kawan je dengan dia.
Sampailah darjah 6,waktu jamuan aku duduk sebelah dia.
hahaha.
masih ku ingat.kami ni gemuk sama-sama.
kurus pun sama-sama.
itulah orang panggil jodoh :P
tengok tu..
yang gemuk 2 orang itu kami lah -_-
haih

see?badan kami dah normal seperti kawan-kawan yang lain.
ini waktu tingkatan 1.

Tahun ini merupakan tahun ke 7 aku berkawan dengan dia.
lama tak?
dalam masa 3 tahun kitorang rapat,banyak tempat yang kitorang dah pergi sama-sama.
Memang sedih untuk dikenangkan sekiranya kami terpaksa berpisah.

Selama 2 tahun kami rapat,
kami duduk sebelah-sebelah dan tepi tingkap kedua dikelas selama 2 tahun.

Kami dah pergi PWTC.

kami dah pergi lawatan SPBT ke Kuala Lumpur.
Taman Orkid,Muzium Polis,Kilang Coklat dan Masjid Negara.
kami dah pergi Putrajaya.
untuk jamuan pengawas tahun lepas.

waktu latihan Syahbandar.

Kami pergi beraya rumah kawan-kawan..

Kami dah pergi open house sama-sama..


Atiqah pernah datang rumah nenek aku di Shah Alam.


Kami siap bermalam sekali disana :)


Kami pernah pergi tempat shooting Finas bersama-sama..

Dia datang rumah aku pada Raya AidilAdha.


Dia datang rumah aku untuk buat projek Sains..

Jamuan pengawas tahun ni..


kadang-kadang kami skema kat sekolah..

sama-sama ahli BSSM dan bakal doktor pada masa hadapan..


Perbarisan rumah sukan Syahbandar..


Dia sokong aku sewaktu Karnival My Bakat.
aku mewakili SPBT untuk pidato.


sambut hari lahir aku yang ke 14 tahun..


Pergi tuisyen sama-sama..duduk sebelah-sebelah juga.


Pergi IOI Mall bersama-sama...

dan juga sambut hari lahir Atiqah bersama-sama.

kalau nak  cerita pengalaman,cabaran kami  bersama-sama  memang tak akan  habis..
ini cuma suku sahaja.
Nurul Atiqah merupakan kawan baik aku yang  lain daripada yang lain.
sebab itu aku sayang dia sama macam adik beradik aku.
Dia ibarat kakak,adik,kawan baik,makwe,makcik kepoh,dan segalanya bagi aku.
Tanpa dia,memang aku rasa kehilangan sangat.
sebab itu lah,aku buat entry ini.

Hahaha.
Nak cerita ini..pada 12/12/2014,
aku sambut birthday Atiqah kat rumah dia.
aku datang pukul 2.00 petang.
lepastu menunggu Izzah 😈
Bila Izzah datang kami siap sedia nak potong kek..

lepastu kami makan Mee goreng,nugget,sosej,kentang goreng.
dan juga Air oren.
Sedap sungguh!

lepastu kami selfie!
 aku bersama Birthday Girl!
siap ada belon lagi.
Sweet or not? hahaha
 When 3N take a selfie be like.....hahahaha


~3N~
❤Gaya bebas kami ❤



Bersama Izzah..

Bersama Birthday Girl..

Hye and Assalamualaikum Atiqah!
Maybe now,you are reading this.
I just want to thank to you because make my life more fun!
Thank you for everything moment that we had for seven years.
It must be a long time but I can't forget it even a one moment.
You're a girl with positive thinking,a bit careless,funny and always beside me.
That's why I love you
Just stay as who you are because you are different than others.
You are CAHAYA YANG DIPILIH.
hehehe I just want you to know,I'll always beside you.
aku doakan kau selalu sihat,ceria,menjadi anak solehah dan dapat yang terbaik untuk PT3!


We are always RisQah..
every pictures have own stories..
so,let's continue our friendship and fighting to the end.
Let's make our story become more fun and happiness.
Because Friendship is RisQah..

Ditaip oleh: Cahaya Pemaaf ❤

Birthday November!!!


بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

Hai!
Dah lama jari aku tak menari-nari menaip untuk topik terbaru di Blog ini.
minta maaf banyak-banyak ya!

so,the topic for today is Birthday November!
November merupakan bulan lahir Mama,Abah dan Mr.Blur.

At the first November,
1/11/1970 merupakan hari kelahiran abah.
Tahun ini umur abah genap sudah 44!
aku rapat dengan ayah aku berbanding mak aku sebenarnya.
bila dah besar ini,lebih rapat dengan mak aku kot.
hahaha..sebab ayah aku asyik panggil 'Haziq' je 24 jam..
almaklumlah..satu-satunya anak lelaki.

ada satu gambar kenangan aku,
haha
waktu ni 3 tahun tak silap :P
aku comel idok?

nak tahu kitorang buat apa?
sehari sebelum hari lahir abah,kitorang iaitu mama,aku,haziq,huda dan hasya.
Abah kerja seharian.
Balik je rumah petang tu,abah tidur.
lepastu,mama rancang ajak pergi Hero.Beli barang untuk sambutan.
kitorang beli belon,kek,pizza dan sebagainya..

Balik rumah,aku tiup belon sebanyak 44.
lepastu buat persiapan apa yang patut.
(sorry ah.takde gambar!aku sibuk sampai lupa ambil gambar 😂)

Dah siap,mama kejut abah.
Mama kata ada benda kat kereta abah.
Abah gelabah bangun terus.
aku dengan Haziq dah siap sedia untuk letupkan peniup.
abah keluar je,aku dengan haziq terus letupkan.
lepastu krik2 sekejap.
Huda terus nyanyi 'Happy Birthday to you..'
hahaha tepat do timing!

lepastu kami menjamu selera tak ingat dunia :P
hahaha..Happening or not?
My family always like this.
want to do a different than others 😉
Thanks for everything Abah.
without you,I can't be like this.

Pada pertengahan bulan November merupakan Birthday Mr.Blur.
Mr.Blur lahir pada 16/11/2000 di Sarawak.
hahaha..minta maaf yek.
aku tak tahu dia ada buat sambutan atau tak.
apapun aku punya semangat nak wish dia punyalah gila.
tepat pukul 12.00 malam aku terus wish 'Happy Birthday!'
Espescially,kalau dia tak tegur aku dulu mesti aku tak semangat nak wish.
hahaha.
Dia tegur aku dulu sebenarnya..
Dia tanya aku dapat nombor berapa dalam kelas..
Hmm..
lepas aku jawab.dia tak balas dah..
tu pasal aku tunggu tepat pukul 12.00 untuk wish.
tapi..pukul 7.08 pagi baru dia balas.
dia cakap 'thank you :)'
I don't know if he honest or not but I'm happy.
At least he reply me :)
apapun Mr.Blur,
aku doakan kau semoga sentiasa sihat selalu,gembira selalu,jadi anak yang soleh,serta buat yang terbaik untuk PT3 tahun hadapan.
Jangan lupa doakan untuk diri sendiri juga :P
I know you can do it!
don't feel down with one failed.
because I know you're a smart person :)

Pada akhir bulan November merupakan hari lahir Mama.
29/11/1979 merupakan hari kelahiran mama.
genap sudah umur mama yang ke 34 tahun.
I love you,Mama!


Birthday Mama kami sambut di One City Mall.
Pusat membeli belah yang baru dibuka.
Memang seronok!
tak ada kek,cuma makan nasi ayam.
tak ada apa pun kat sana.cuma jalan-jalan.
tak ada benda nak beli pun.haha.

 ni escalator One City Mall..

 ni lift One city Mall.
laju do.takut lah juga.
aku jalan atas kaca tu,memang rasa jantung dah jatuh ke tingkat bawah.
Mama langsung tak nak cuba.
kata Mama 'malang tidak berbau'.
eceh..hahaha.sebenarnya kita kena yakin pada Allah bahawa nothing will happen!

 aku dengan satu-satunya adik lelaki :P

 NorisPeaceYoAllLovers ❤❤
eceh..hahahaa
Outfit of the day..
Be happy everyday!

Ditaip oleh: Cahaya Pemaaf



Sunday, 21 December 2014

Princess of the day


بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ


Pada 3/12/2000,
bersamaan 6 Ramadan di Hospital Mawar Medical Centre,Shah Alam lahirnya puteri sulung secara normal dari perut ibunya,Norasikin.
Kemudian,diiqamatkan oleh ayahnya,Ismail.
Beberapa hari selepas itu,
nama telah diberi iaitu Norismahani yang bermaksud Cahaya Pemaaf.
Dibesarkan oleh Mama dan Abah dengan penuh kasih sayang.

ketika baru beberapa bulan..


waktu ini,Mama dan Abah bawaku ke Shah Alam untuk photoshoot.
Tapi sekarang,kedainya telah pun ditutup dan tidak diketahui sebabnya.

Ketika berusia 4 tahun,

Ketika baru pertama kali kesekolah tadika :)

Penuh semangat aku nak ketadika di pagi hari.
Sampai je kat Tadika,aku masuk kelas dengan perasaan janggal.
Manakala,budak lain berlari sambil menangis,ada yang panjat kerusi,ketuk pintu dengan meraung-raung.
Memang aku rasa janggal gila.
lepastu aku duduk seorang diri sambil melihat reaksi budak lain.
Balik tadika,
Mama bagitahu yang Mama nangis sebab terharu aku dah masuk tadika.
Haha..aku punyalah tak ada perasaan..
aku dapat guru kelas bernama Cikgu Maria.
Cikgu Maria selalu sertai kan aku dalam pertandingan menari,nasyid dan melukis.
waktu aku masuk menari,aku kena keluar sebab cikgu menari kata aku 'keras'
hahaha..memang kelakar.
waktu nasyid,memang dapat masuk tapi tak menang pun -.-
waktu aku melukis,Alhamdulillah no 2.
aku dapat Cawan je -_-.. Nampak tak?aku memang tak ada tuah bila berkumpulan.
tapi kalau aku seorang diri..ada pula tuahnya.


Waktu aku darjah 1 pun Mama nangis juga.
Abah pula semangat.
Aku teringat waktu peperiksaan sekolah agama,satu huruf pun aku tak tahu.
aku main bulat je.warna je.
Almaklumlah..semuanya tulisan jawi.aku pula bukan tadika agama.
Jadi,memang tak tahu apapun.
Tup-tup aku ditakdirkan kelas 1 Iman,
iaitu kelas ketiga (terakhir)..hahaha
aku dapat guru kelas yang bernama Ustazah Mariam.
Ustazah itu suka sangat kat aku.
waktu rehat,hampir setiap hari dia belanja aku makan.
ada 2 kali dia bawa aku naik kereta dia untuk berjalan pusing Taman Desa Air Hitam ni.
Nak kata,memang ramai kawan aku jeles.sampai bergaduh dengan aku.
Sampai bulan September,Ustazah Mariam ditukarkan kesekolah lain.
akulah insan paling sedih.Ustazah Mariam yang ajarkan aku tulisan jawi sampai aku reti mambaca.
Balik rumah,aku pula ajarkan Mama membaca tulisan jawi.
Akhir tahun,
aku diumumkan sebagai Pelajar Cemerlang pelajaran Akhlak sebab aku dapat 100% markah.
dan juga dapat nombor 2 dalam kelas 1 Iman.Alhamdulillah !

waktu aku darjah 2,aku masuk sukaneka mewakili rumah kuning untuk lompat kanggaroo
dan Johan.

waktu aku darjah 3 aku dapat nombor 3 dalam kelas 3 Iman.
dan juga nombor 3 pertandingan bercerita.

waktu aku darjah 4 aku dapat nombor 2 pertandingan buku skrap kemudian ditayangkan diperpustakaan sekolah :)
aku masuk pertandingan memperagakan fesyen (SRA) dan dapat Johan.

waktu aku darjah 5 aku dapat nombor 2 dalam pertandingan sajak.
tetapi kalah dalam acara nasyid peringkat sekolah.
buat pertama kali aku pakai makeup waktu nasyid tu.Ada pula seorang mamat ni ajak berkenalan.
waktu itu,aku terkejut lah..sebab ramai lagi lawa contohnya Fadzlin,Faihana,Shafiqah Aliah,
Syafiqah,Syareena,Nurin Husna dan ramai lagi lah.
aku pula yang kena ngorat.namanya Muhammad Adam Hafiz.Tapi aku tak layan pun.
Cuma angguk dan terus pergi.

waktu aku darjah 6,
aku masuk pertandingan nasyid sekolah agama.Tapi seperti biasa,kalah.
Lepastu aku masuk pertandingan buku Skrap Muzik dan dapat nombor 2 dipamerkan diperpustakaan.

Masuk sahaja tingkatan 1,aku tak masuk apapun.
sebab aku masih baru.Jadi,tak dapat apa-apa hadiah pun.
Tapi,seingat aku,aku sangat rajin waktu itu.dengan PBS yang memeningkan kepala bagai.
setiap balik sekolah,aku akan belajar.
tapi ramai lagi budak pandai dalam kentalians,aku tak dapat top 3 pun :(

Tahun ni,2014.
aku sertai pertandingan Pidato dan Alhamdulillah Johan.
Kemudian,aku dapat no 3 dalam Kentalians.

Alhamdulillah pada 3/12/2014,
merupakan hari lahirku yang ke 14 tahun.
sangat gembira..aku dah tua.sepanjang 14 tahun aku hidup.

Aku sambut dengan Atiqah,Izzah,Kak Fatihah,Mama,Haziq,Huda,Hasya.
Gembira tak terkata.
Ada macam-macam makanan.




 aku potong kek ^^
Lepas makan-makan,Kami selfie diluar rumah :)
Memang seronok!
Jadi gila-gila memang trend 3N.

 3Ñ~❤❤
 Dengan Kak Fatihah^^

selfie kami..

 orang putih kata 'cheese' waktu gambar :P

 ni apa cerita?tutup mulut pulak dah -_-

okey,just that from all..
hahaha? suprise !!
Thank you for coming guys :)
Thank you for all teacher!
Thank you for preparation Mama and Haziq!
Thank You Allah because I still alive today!
Thank you who are always beside me :)
without you all,I don't have any happiness in my life..


Princess of the day..
Cahaya Pemaaf ^~^
Sepanjang 14 tahun aku hidup..
dengan erti kekeluargaan,
dengan erti persahabatan,
beribu pengalaman,
beribu kenangan,
dan beribu cabaran,
pada masa hadapan...

Ditaip oleh: Cahaya Pemaaf ❤